czwartek, 6 grudnia 2018

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam klopsy rybne 😍 
I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 
Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu do tygodnia. 



Składniki na klopsy:
  • 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą z mleka kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. 

Składniki na zalewę: 

  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 czubate  łyżki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • trochę pieprzu 
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wodę wraz z wszystkimi składnikami zalewy. Lekko studzimy. 
W dużym słoju układamy klopsiki i zalewamy ciepłą zalewą. 
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.