środa, 28 listopada 2018

PROSTE CIASTO: CZARNY SALCESON Z AGRESTEM

Znacie? Znaaacie na pewno, bo przepis stary jak świat 😊 
Czarny salceson to chyba jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się piec. 
Przepis był bardzo prosty, a ciasto zawsze sie udawało, i to podobało mi się w nim najbardziej 💛 Ostatnio przeglądając mój stary zeszyt z przepisami odkopałam właśnie kilka fajnych przepisów, które odeszły w niepamięć 
(a szkoda). 
Zapraszam więc na wilgotne, aromatyczne i szybkie ciasto o trochę dziwnej nazwie: czarny salceson ❤





Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe)

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 3 całe jaja
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki dżemu lub powideł
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki.

Kruszonka: składniki i przepis wykonania tutaj

Ja zrobiłam ją do tego ciasta z podwójnej ilości składników.


Dodatkowo:

1 szkl. dowolnych, miękkich owoców (mogą być z kompotu). U mnie agrest.

Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy  dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.