piątek, 26 października 2018

GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z BRYNDZĄ I POMIDORKAMI

Bryndza to twaróg wytwarzany z mleka owiec. 
To tak w wielkim skrócie o pochodzeniu sera 😉 
Bryndza ma oryginalny aromat, dlatego ceniony jest przez wymagających smakoszy. To również znakomity dodatek do sosów i sałatek. A ponieważ jest serem tłustym, o konsystencji łatwo się rozpuszczającej, jest także świetnym dodatkiem do grzanek typu bruschetta. I właśnie do takich pysznych grzanek wykorzystałam ten ser. 
W moich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍
Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację .




Użyłam:
  • bagietkę na grzanki
  • ser bryndza
  • pomidorki koktajlowe
  • cebulę
  • oliwa
  • czosnek
  • bazylia
  • olej
Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Bagietkę kroimy po skosie na kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy każdą kromkę, po czym nakładamy przesmażoną na złoto cebulkę. Na nią układamy  poduszoną widelcem bryndzę, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazylią.  



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 15 minut.