Bryndza to twar贸g wytwarzany z mleka owiec.
To tak w wielkim skr贸cie o pochodzeniu sera 馃槈
Bryndza ma oryginalny aromat, dlatego ceniony jest przez wymagaj膮cych smakoszy. To r贸wnie偶 znakomity dodatek do sos贸w i sa艂atek. A poniewa偶 jest serem t艂ustym, o konsystencji 艂atwo si臋 rozpuszczaj膮cej, jest tak偶e 艣wietnym dodatkiem do grzanek typu bruschetta. I w艂a艣nie do takich pysznych grzanek wykorzysta艂am ten ser.
W moich grzankach zcali艂am ostry smak bryndzy, ze s艂odk膮 cebulk膮 i do艣膰 kwa艣nymi pomidorkami. I to by艂 strza艂 w 10! 馃憤
Smaczny pomys艂 na przek膮tk臋 lub ciep艂膮 kolacj臋 .
Smaczny pomys艂 na przek膮tk臋 lub ciep艂膮 kolacj臋 .
- bagietk臋 na grzanki
- ser bryndza
- pomidorki koktajlowe
- cebul臋
- oliwa
- czosnek
- bazylia
- olej
Cebul臋 podsma偶amy na oleju na z艂oty kolor. Bagietk臋 kroimy po skosie na kromki. Oliw臋 mieszamy z przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem. Smarujemy ka偶d膮 kromk臋, po czym nak艂adamy przesma偶on膮 na z艂oto cebulk臋. Na ni膮 uk艂adamy poduszon膮 widelcem bryndz臋, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazyli膮.
Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na oko艂o 15 minut.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz