wtorek, 23 października 2018

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Lekko chrupiące i mocno migdałowe ... 💗
Przepis znaleziony tutaj, był strzałem w dziesiątkę dla mnie - miłośnika wszystkiego co migdałowe 😊 Niestety moje ciasteczka za mało obtoczyłam w cukrze pudrze, dlatego nie wyszły mi tak pięknie, jak w oryginale na blogu "Sprawdzonej kuchni". Ale wcale nie ucierpiały na smaku ... i to najważniejsze. Gorąco polecam do kawy lub herbaty 😉




Składniki: (cyt. za autorką)


  • 1 jajko
  • 150 g mielonych migdałów
  • 65 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Dodatkowo:


  • kilka łyżek cukru pudru od obtoczenia ciastek

Wykonanie:

Jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę. Następnie dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, mąkę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok.15 - 20 minut.