czwartek, 6 września 2018

SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE.

Nieziemskie. Może to dziwne okreslenie, ale po pierwszym kęsie dokładnie takie Wam się nasunie ... 😍 Bo muffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe, puszyste i pyszne. 
Do tego  naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍




Składniki:

  • 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy)
  • 3 całe jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Dodatkowo:
  • owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.)
  • płatki migdałów
Na spód:
  • 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie)
  • 40 g roztopionego masła
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. 

Wykonanie:

Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę serową. Na wierzch masy układamy lekko wciskając w masę owoce, posypujemy płatkami migdałów. 
Piec rozgrzewamy do 160 st. Na dolnej kondygnacji układamy blaszkę z wrzącą wodą, bezpośrednio nad nią na kratce ustawiamy formę z muffinkami. Pieczemy 30 minut.



  Po tym czasie studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.