poniedziałek, 13 sierpnia 2018

DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW

Nie ma to jak domowe pieczywo 😊 
Bez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wyszło pysznie! 😉



Składniki: (na 10 małych bułeczek)
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 7g suchych drożdży 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • sezamu do posypania
Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut na złoty kolor.