poniedzia艂ek, 13 sierpnia 2018

DOMOWE BU艁KI DO BURGER脫W

Nie ma to jak domowe pieczywo 馃槉 
Bez polepszaczy, konserwant贸w, zaciemniaczy ... Mo偶e wygl膮d takich domowych bu艂eczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecie偶 o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jeste艣my z M臋偶em wielkimi fanami fast food贸w, a je艣li ju偶 sobie pozwalam na konsumpcj臋 jedzonka tego typu staram si臋, aby by艂 to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piek臋 dobr膮 pizz臋, robi臋 domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burger贸w upiek艂am w艂asnor臋cznie ma艂e bu艂eczki. Mi臋kkie, puszyste, wysz艂y idealnie. Moje mini-burgery prze艂o偶y艂am plastrami mielonych kotlet贸w (zosta艂y od obiadu), pomidorem, og贸rkiem, czerwon膮 cebul膮 oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wysz艂o pysznie! 馃槈



Sk艂adniki: (na 10 ma艂ych bu艂eczek)
  • 500 g m膮ki pszennej 
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki cukru
  • 150 ml ciep艂ego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 7g suchych dro偶d偶y 
  • 2 艂y偶ki roztopionego mas艂a
  • 1 艂y偶eczka soli
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • sezamu do posypania
Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy wszystkie sk艂adniki i wyrabiamy g艂adkie ciasto (ok. 5-8 minut). Nast臋pnie prze艂贸偶 ciasto na stolnic臋, podsyp odrobin膮 m膮ki, wygnie膰 chwil臋 d艂o艅mi i uformuj niewielkie bu艂eczki. U艂贸偶 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 30 minut. Po tym czasie bu艂eczki smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy oko艂o 15-18 minut na z艂oty kolor.




1 komentarz:

  1. Witam.Bu艂eczki przednie,wygl膮daj膮 smakowicie ,te偶 wa艣nie pomy艣la艂am o dodatku kotleta.Zabior臋 si臋 za nie w srode.Dzi臋ki za przepis.Pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsu艅