Nie ma to jak domowe pieczywo 馃槉
Bez polepszaczy, konserwant贸w, zaciemniaczy ... Mo偶e wygl膮d takich domowych bu艂eczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecie偶 o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jeste艣my z M臋偶em wielkimi fanami fast food贸w, a je艣li ju偶 sobie pozwalam na konsumpcj臋 jedzonka tego typu staram si臋, aby by艂 to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piek臋 dobr膮 pizz臋, robi臋 domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burger贸w upiek艂am w艂asnor臋cznie ma艂e bu艂eczki. Mi臋kkie, puszyste, wysz艂y idealnie. Moje mini-burgery prze艂o偶y艂am plastrami mielonych kotlet贸w (zosta艂y od obiadu), pomidorem, og贸rkiem, czerwon膮 cebul膮 oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wysz艂o pysznie! 馃槈
Sk艂adniki: (na 10 ma艂ych bu艂eczek)
- 500 g m膮ki pszennej
- 2 p艂askie 艂y偶eczki cukru
- 150 ml ciep艂ego mleka
- 150 ml letniej wody
- 7g suchych dro偶d偶y
- 2 艂y偶ki roztopionego mas艂a
- 1 艂y偶eczka soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- sezamu do posypania
Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy wszystkie sk艂adniki i wyrabiamy g艂adkie ciasto (ok. 5-8 minut). Nast臋pnie prze艂贸偶 ciasto na stolnic臋, podsyp odrobin膮 m膮ki, wygnie膰 chwil臋 d艂o艅mi i uformuj niewielkie bu艂eczki. U艂贸偶 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 30 minut. Po tym czasie bu艂eczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy oko艂o 15-18 minut na z艂oty kolor.
Witam.Bu艂eczki przednie,wygl膮daj膮 smakowicie ,te偶 wa艣nie pomy艣la艂am o dodatku kotleta.Zabior臋 si臋 za nie w srode.Dzi臋ki za przepis.Pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsu艅