piątek, 23 marca 2018

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z KRUSZONKĄ


Pyszna, lekko wilgotna i bardzo puszysta. 
Lekkiej chrupkości dodają jej płatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. 
Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉



Składniki: (na tortownicę 24 cm)


  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 100 g płatków migdałów


Kruszonka: z tego przepisu


Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem  i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek  oraz aromat. Mąkę  przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką.

Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).