czwartek, 8 marca 2018

GOTOWANE PULPETY W SOSIE KURKOWYM

Jedno z moich ulubionych dań obiadowych  ... 💚
Mięciutkie  pulpety zrobione z mielonej w domu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki stworzyły na prawdę pyszny obiadek. 
Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉
Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami. 



Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • masło klarowane
  • śmietana 18%
  • garść kurek


Wykonanie:


Do zmielonego mięsa dodać połowę drobno pokrojonej cebuli ,majeranek, bułkę tartą, czosnek, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Formować nie duże kulki. W garnku zagotować wodę z marchewką, pietruszką, zielem i liściem laurowym. Lekko ją posolić. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz, a wywar zostawiamy do przygotowania sosu. 
Połowę cebuli drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy kurki i smażymy je do  miękkości podlewając wywarem od pulpetów. Gdy kurki są miękkie sos zagęszczamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Na koniec do sosu przekładamy ugotowane wcześniej pulpety, i całość posypujemy posiekanym koperkiem.