wtorek, 6 marca 2018

PYSZNIE CYTRYNOWA BABKA Z BAKALIAMI

Prosta cytrynowa babka nabiera innego wymiaru (i wyglądu), kiedy wzbogacimy ją np. o bakalie 😊  Otrzymamy wtedy taki domowy keks, chociaż ciasto nie jest przeładowane tak jak keks bakaliami, a jedynie podkręcają one jego smak. Ja zazwyczaj dodaję do tej babki domową skórkę pomarańczową lub dla lepszego efektu wizualnego gotową, kolorową mieszankę kandyzowanych skórek. Babka długo zachowuje świeżość. Owinięta np. w lnianą ściereczkę będzie nam "służyła" do kawy spokojnie przez kilka dni 😉




Składniki:
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 całych jaj (białka ubijamy)
  • 20 dkg cukru pudru
  • 25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki mleka
  • dowolne bakalie



Wykonanie:


Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno po jednym żółtku  oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijając dodać sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam drewnianą). Na koniec dodać bakalie wcześniej obtoczone w odrobinie mąki. Piec 1 godzinę w temp.185st. ale po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem  lub cukrem pudrem.