poniedziałek, 19 lutego 2018

MIELONE Z PIECZARKAMI. TYM RAZEM Z PIEKARNIKA.

Kotlety mielone dla wygodnych ... albo dla zapracowanych 😉 
Nie wymagają od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywarły do patelni. Czas który zyskamy w momencie, kiedy mielone pieką się w piekarniku, spokojnie możemy przeznaczyć np. na przygotowanie obiadowej surówki czy wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i  szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik. 



Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego)
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej
  • kilka wiórków masła


Wykonanie:


Na oleju podsmażamy posiekano drobną cebulę, kiedy się zezłoci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy chwilę. Mięso wkładamy do miski. Wbijamy do niego jajka, dodajemy bułkę tartą, zawartość naszej patelni, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy. Po chwili dodajemy do masy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Ponownie wyrabiamy dokładnie. Blachę smarujemy odrobiną oleju. Mokrymi dłońmi formujemy spore kotlety, układamy na blaszce, a na każdym z nich układamy wiórek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 30 minut.