Kotlety mielone dla wygodnych ... albo dla zapracowanych 馃槈
Nie wymagaj膮 od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywar艂y do patelni. Czas kt贸ry zyskamy w momencie, kiedy mielone piek膮 si臋 w piekarniku, spokojnie mo偶emy przeznaczy膰 np. na przygotowanie obiadowej sur贸wki czy wstawienie ziemniak贸w 馃槉 Prosto i szybko. I nie obawiajcie si臋 : tak偶e i smacznie. Mielone przygotowane w ten spos贸b s膮 bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywi艣cie je艣li nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten sk艂adnik.
- 500 g mielonego mi臋sa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wo艂owego lub drobiowo-wieprzowego)
- 200g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 z膮bki czosnku
- 2-3 艂y偶ki bu艂ki tartej
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- majeranek
- olej
- kilka wi贸rk贸w mas艂a
Wykonanie:
Na oleju podsma偶amy posiekano drobn膮 cebul臋, kiedy si臋 zez艂oci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Ca艂o艣膰 sma偶ymy chwil臋. Mi臋so wk艂adamy do miski. Wbijamy do niego jajka, dodajemy bu艂k臋 tart膮, zawarto艣膰 naszej patelni, s贸l, pieprz, majeranek i wyrabiamy. Po chwili dodajemy do masy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Ponownie wyrabiamy dok艂adnie. Blach臋 smarujemy odrobin膮 oleju. Mokrymi d艂o艅mi formujemy spore kotlety, uk艂adamy na blaszce, a na ka偶dym z nich uk艂adamy wi贸rek mas艂a. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na oko艂o 30 minut.
Bardzo fajnie napisany artyku艂. Jestem pod wra偶eniem.
OdpowiedzUsu艅