środa, 17 stycznia 2018

ZAPIEKANE W PIEKARNIKU ĆWIARTKI KURCZAKA. Z ZIEMNIAKAMI.

Bardzo lubię drobiowe mięso. Szczególnie to z kością, odpowiednio zamarynowane wcześniej ma rewelacyjny smak. Tym razem moje drobiowe ćwiartki upiekłam w piekarniku razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. O raaany jakie to było dobre! 👌 Mięso zrobione w ten sposób jest soczyste i ma ciemną, chrupiącą skórkę, no i do tego te pyszne ziemniaczki! Robiąc w ten sposób oszczędzamy także czas, bo nie musimy stać przy garach, kiedy mięso piecze się w piekarniku 😉



Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka (ilość zależy od ilości osób, które chcemy nakarmić)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • przyprawa do ziemniaków
  • słodka papryka
  • olej
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)


Wykonanie:

Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce zabezpieczonej folią aluminiową. Pomiędzy mięso układamy plastry cebuli oraz całe ząbki czosnku. 



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut.