sobota, 2 czerwca 2018

ZIELONE SZPARAGI Z BEKONEM I SADZONYM JAJKIEM

Nie jestem wielką fanką szparagów. Same w sobie są bardzo delikatne w smaku, i dopiero w odpowiednim połączeniu dają nam istną ucztę dla podniebienia 😊 Tym razem lekko podgotowane zawinęłam w plastry wędzonego bekonu, który przypiekając się, dzięki swoim sokom nadawał szparagom dodatkowego aromatu. I do tego moje ulubione sadzone! 
Nic więcej do szczęścia mi nie było trzeba 😉👌



Składniki:
  • pęczek szparagów
  • kilka plasterków wędzonego bekonu, dobrej szynki długodojrzewającej lub wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej
  • 2-3 jajka
  • 1-2 uprażonego sezamu

Wykonanie:


Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukru i gotujemy je około 5 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i zawijamy po 3 szt w plaster bekonu. Układamy na blaszce (ja wcześniej wykładam ją folią aluminiową), posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15-20 minut, aż nasz bekon nabierze chrupkości.
W tym czasie robimy sadzone jajka.
Kiedy szparagi z bekonem są gotowe przekładamy je na talerz, a nakładamy na wierzch przyrządzone jajka.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam :-) Szparagi i jajko to jedno z moich ulubionych wiosennych połączeń :-)

    OdpowiedzUsuń