wtorek, 29 maja 2018

MORELOWY SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU I MASCARPONE.

Pyszny, lekki, o delikatnej, kremowej konsystencji. Nie przesłodzony, wg mnie idealny w smaku. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, i dowolnych galaretek. Dodatkową zaletą jest prostota i szybkość wykonania. Polecam gorąco, szczególnie latem, kiedy nie chcemy "odpalać" piekarnika ze względu na pogodę za oknem, a wybór świeżych owoców jest naprawdę wielki 😊 
Ja następnym razem zrobię wersję z truskawkami 😉




Składniki:
  • ok 700 g mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki morelowe 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka moreli (350g)
  • 2 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:


Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, dodajemy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg wraz z cukrem pudrem przekładamy do misy miksera, ubijamy dodając mascarpone, a następnie po łyżce wystudzoną galaretkę wraz z żelatyną. Ubijamy wolno, do połączenia się składników. Część moreli kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy serowej, a część zostawiamy do dekoracji (wg własnej inwencji). Masę wylewamy do dowolnego naczynia lub foremki i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.




4 komentarze: