Uwielbiam drożdżowe racuchy! 👍👍👍
Takie grubalaśne, mięciutkie w środku ... posypane tak zwyczajnie cukrem ❤ Tylko jedna rzecz mnie wstrzymuje przed ich częstym smażeniem, a mianowicie .... kaloryczność 😞 Jednak raz na kilka miesięcy smażę ich całą górę i zapominam wtedy o ... kaloriach oddając się całkowicie ich pysznemu smakowi.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 2 całe jajka
- 1 szkl ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Dodatkowo: jabłka, cukier, cukier puder, dżem, powidła - wg uznania
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i odrobimy mleka przyrządzamy rozczyn. Odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka oraz resztę mleka i szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, aby olej nie był zbyt gorący, bo nasze placuszki muszą mieć trochę czasu na przesmażenie się w środku, bo to nie są cieniutkie naleśniki, a grube racuchy 😉
cuuuuuuuuudne racuchy. Bardzo lubię ale niestety nie mam dla kogo teraz smażyć.
OdpowiedzUsuńA wiesz Helenko, że ja bardzo często do takich racuchów dodawałam trochę pokrojonego w cienkie plasterki jabłka.
Uwielbiam Krysiu z racuchy jabłuszkami, tylko nie byłam pewna, czy wnusia lubi, więc tym razem pominęłam :-))
Usuńpysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńDziękuję :-))
UsuńUwielbiam racuszki, zwykle właśnie robię je na drożdżach z dodatkiem jabłek i cynamonu.
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienie! :-)
Usuń