środa, 4 kwietnia 2018

FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z WARZYWAMI

Proste, szybkie i zdrowe danie jednogarnkowe. Kurczak i warzywa - klasyczne połączenie, bardzo lubiane przez wszystkich. Zawsze robię większą porcję, abyśmy mieli na 2 dni obiad z głowy. Mąż zajada z ryżem, a ja już bez dodatków. Potrawa jest bardzo aromatyczna od ilości warzyw, dlatego gorąco polecam ten szybki i zdrowy obiadek 👌



Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebule, czosnek i kawałki kurczaka. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony seler naciowy i pokrojoną ze skórką cukinię. Całość solimy, pieprzymy i podlewamy odrobiną wody (lub bulionu jeśli mamy). Dusimy pod przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz