sobota, 17 lutego 2018

KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I BUDYNIEM

Kruche, pyszne, mocno maślane. 
Możemy je upiec nawet tydzień wcześniej, a potem dowolnie wypełnić czym tylko dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍



Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk)

  • 200 g masła (82% tłuszczu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru  pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli


Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut.



Dodatkowo u mnie:

  • 1 budyń śmietankowy  ugotowany na połowie przewidzianej na opakowaniu ilości mleka 
  • masa kajmakowa z puszki 
  • płatki migdałów do dekoracji

Do każdej babeczki nakładamy niewielką ilość budyniu, na budyń trochę masy kajmakowej. Posypujemy płatkami migdałów. 




1 komentarz:

  1. Piękne Helenko te babeczki i jest w nich wszystko, co lubię. Mega.

    OdpowiedzUsuń