wtorek, 12 grudnia 2017

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Komu pasztecika ... komu?😊👌



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz ziołowy
Dodatkowo:
  • sezam do posypania pasztecików 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia:

Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki. 
Kapustę  - jeśli jest mocno kwaśna wypłucz w zimnej wodzie. Poszatkuj i gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odcedź. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką koncentratu pomidorowego (opcjonalnie). Jeśli farsz będzie mocno kwaśny można dodać dla przełamania smaku szczyptę cukru.

Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieć ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką) i podziel na 3 części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki.
  • Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut.





BABKA PIERNIKOWA

Mocno aromatyczna, pachnąca przyprawą do pierników, której smak ... uwielbiam 💗  Wilgotna, długo zachowująca świeżość. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Każdy kto robił kiedykolwiek zwykłego murzynka upora się z tą babką szybciutką, bo robi się ją bardzo podobnie. 
Polecam gorąco przepis wszystkim miłośnikom pierników, murzynków, przyprawy do pierników i cynamonu 😊 .
 Może zamiast tradycyjnego, świątecznego piernika warto upiec 
właśnie taką aromatyczną babę? 😉



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 
125 g dowolnej margaryny/masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 całe jajka
3 łyżki kakao
1 słoik powideł śliwkowych (ok 5 łyżek)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika


Wykonanie:

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa jest już zimna dodajemy do niej przesianą mąkę, sodę, jajka, przyprawy oraz powidła. Ubijamy całość chwilę mikserem, do połączenia się składników. Formę (podłużną lub z kominkiem) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu babkę obsypujemy delikatnie cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. 
Dla mnie babka jest już tak słodka, że z reguły pomijam jakąkolwiek polewę 😉