wtorek, 29 sierpnia 2017

LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA

Kapuśniak w środku lata???😉 
Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. 
Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊



Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy pęczak
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek


Wykonanie:

Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy.
Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły.