poniedziałek, 26 czerwca 2017

CIASTECZKA CYTRYNOWE

Uwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 
Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, 
które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊
Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny.


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko+1 żółtko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 g prawdziwego masła (82% tłuszczu)
  • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn

opcjonalnie: marmolada cytrynowa lub kwaskowy dżem


Wykonanie:


Wszystkie składniki połączyć, dobrze zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą (lub aluminiową) i  schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut, do uzyskania lekko złotego koloru w temperaturze 180ºC.