piątek, 19 maja 2017

KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM

Klopsy jajeczne każdy zna 😊 
Wydaje mi się, że dość często goszczą na naszych stołach. U mnie tak raz na 2 miesiące są serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe, albo warzywa - i powstają wtedy pyszne klopsy jejczno-warzywne. Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy. 
Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊



Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • koperek lub natka
  • 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
  • cebula
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka  i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki.