poniedziałek, 8 maja 2017

AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE

Prosto i szybko. I smacznie rzecz jasna 😊 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, który wzbogaciłam o pokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam w lodówce. 
Do tego odrobina bazylii, ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne, 
aromatyczne danie gotowe 😊
Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉



Składniki:

makaron spaghetti

Na sos:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
  • 200 g pieczarek
  • śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól 
  • pieprz
  • cukier 
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
dodatkowo: ścinki szynek

Wykonanie: 

Spaghetti gotujemy  wg przepisu na opakowaniu.

Sos: 
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron.