środa, 26 kwietnia 2017

DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM

Uwielbiam domowy paprykarz 💗💗💗 
Robię go zazwyczaj sporą porcję, i przez  2-3 dni na kanapkach króluje tylko on 😉 . Bez względu na to, czy jest to wersja z łososiem i kaszą jaglaną, czy dodatkiem jest biała kasza gryczana, czy wersja klasyczna  z makrelą i ryżem - zawsze jest pysznie. 
I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊. 
Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu.
Koniecznie wypróbujcie przepis.


Składniki: (na dużą porcję)
  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 woreczki  po 100 g kolorowego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra sproszkowana papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej

Wykonanie: 


Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ryż, sól, pieprz, obie papryki i tuńczyka. Przekładamy całość na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy, i dusimy chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Doprawiamy indywidualnie do smaku. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.