środa, 22 marca 2017

CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ


Uwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. 
Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ 
Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. 
Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉
Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak.



Składniki:
  • 5 całych  jajek
  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 małe op. kakao (80 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady (w zależności jaki smak polewy preferujemy)
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka

Wykonanie: 



Mąkę przesiewamy, mieszamy w misce z kakao, i  proszkiem do pieczenia. Jajka  miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli  wlewamy olej i gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość 
miksujemy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową i mieszamy. 
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. 
W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła.