poniedziałek, 9 października 2017

LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM

Od momentu, kiedy kupiłam małe urządzonko w kształcie temperówki do robienia spaghetti z warzyw, kombinuję z nimi na wszelkie sposoby 😉 
Na pierwszy ogień poszła cukinia. 
I muszę powiedzieć, że ... zakochałam się w cukiniowym spaghetti od razu, mimo, że surową cukinię jadłam po raz pierwszy. O walorach cukinii (tych najważniejszych) tylko wspomnę: jest niskokaloryczna, lekkostrawna i odkwasza organizm. Mój warzywny makaron podałam z sosem po bolońsku zrobionym też w wersji z mięsa mieszanego: indyka i karkówki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe i do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤



Składniki:
1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti

Na sos:
  • 600 g mielonego mięsa (u mnie było tym razem  z indyka i karkówki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kilka listków bazylii
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa


Wykonanie:


Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę. 
Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz