czwartek, 12 października 2017

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

To takie ciasto na jesień. 
Na chłody ... na słoty ... na deszcz za oknem 💕
Proste, szybkie do wykonania, mocno czekoladowe z winnymi gruszkami na wierzchu. Bo przecież czekolada i gruszki to duet idealny! 
Do tego tylko filiżanka kawy i jestem w niebie 😉💚




Składniki: (na totrownicę o średnicy 22cm)
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g masła (margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żółtka ubijamy chwilę mikserem, dodajemy wystudzoną masę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ubijamy do połączenia się składników. Białka - ubijamy na sztywno. Dodajemy do czekoladowego ciasta. Mieszamy całość delikatnie łyżką do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na górze układamy cienkie plastry obranej gruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45-50 minut - i pieczemy do tzw. suchego patyczka.





5 komentarzy:

  1. Ale świetnie wygląda to ciasto :D Mniam, nic tylko piec i jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo smaczne i proste ciacho, zachęcam do samodzielnego zrobienia :-))

      Usuń
  2. Zrobię za niedługo :). Pytanie - czy bez gruszek nie wychodzi lekko sucho?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już kilka razy i polecam palce lizać

    OdpowiedzUsuń