niedziela, 17 września 2017

SZAKSZUKA

Szakszuka - czyli inaczej "bałagan". Określenie bardzo trafne. 
Definiuje nam bałagan ... na patelni 😉. Podstawą naszego "bałaganu" jest cebula, pomidory i papryka, lekko podsmażone, a następnie duszone do momentu, kiedy będzie można  wbić do nich jajka. Czyli szakszuka to nic innego jak sadzone jajka z warzywami. Proste i piekielnie smaczne! Nie wnikam jakie są w oryginale niezbędne składniki czy przyprawy, gdyż zawsze nawet ten odzwierciedlony przepis, sprowadzam do własnego smaku i własnych upodobań 😊
Polecam na leniwe niedzielne śniadanie albo zwyczajnie na obiad.




Składniki:
  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej papryki
  • 1 młoda cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło klarowane
  • zielenina: szczypiorek, natka (u mnie tymianek)


Wykonanie:


Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Pomidory kroimy w kostkę (możemy użyć świeżych lub z puszki) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, mieszamy i  dusimy całość chwilę, aby sok odparował. Następnie robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek (jedni lubią żółtka płynne, inni mocno ścięte). 
Na zakończenie posypujemy potrawę zieleniną. 






1 komentarz:

  1. This website was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.

    Many thanks!

    OdpowiedzUsuń