środa, 20 września 2017

POLĘDWICZKI W SOSIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM

Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki. 
Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej. 
Polecam np. na niedzielny obiad 😊


Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 300 ml śmietany 18%
  • koperek
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie: 



Polędwiczkę tniemy na plastry, rozbijamy delikatnie dłonią (lub trzonkiem dużego noża). Solimy, pieprzymy. Obsmażamy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zalewamy śmietanką. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dodajemy natkę, koperek i tymianek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.





7 komentarzy:

  1. Wow, świetnie się prezentują te polędwiczki - mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzę w poszukiwaniu bułeczek i takie coś mi wpada w oko.....Zrobie te polędwiczki,moje smaki
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha, a to dobre Justynko :-) Myślę, że nadajemy na podobnych falach smakowych, więc i bułeczki i polędwiczki są pod nasz gust ;-))). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Witaj Helenko. Bardzo lubię polędwiczki, bo to smaczne i przede wszystkim roboty mało. Czosnek u mnie w kuchni to przyprawa nr 1. Przepis zapisałam w ulubionych, kiedyś na pewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Danusiu czosnek prawie do każdej potrawy, tylko różne są ilości :-)) A polędwiczki to wdzięczny kawałek mięska, bo stać przy nich długo nie trzeba, a jak się pracuje - to bardzo ważne. xxx Buziaki!

      Usuń
  4. Witam helenko. Zrobiłam dzisiaj te polędwiczki, bo szkoda mi niedzieli na stanie w kuchni. Powiem tak...to jest pyszne, sosik "miód - malina"...dziękuję Duszko za inspirację. Zdjęcie wstawię Tobie jak opublikuję przepis. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Danusiu za skorzystanie z przepisu. Cieszę się, że obiadek smakował :-)))

      Usuń