poniedziałek, 27 lutego 2017

PASTA JAJECZNA Z SZYNKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM

Z pastami do chleba to już tak jest, że w sumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊 
Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu. 
Wyszło pysznie! 😋 
Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego jaką ilość pasty chcemy uzyskać. 



Użyłam:

  • jajek
  • szynki drobiowej
  • ogórków konserwowych
  • odrobiny chrzanu
  • trochę majonezu
  • soli
  • pieprzu
  • koperku

Wykonanie:

Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego uznania. Chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.  





środa, 22 lutego 2017

KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE

Chciałam zacząć od podania źródła przepisu 😊 
Bo przepis mam od Krystyny (blog:Takie tam moje pomysły), ale wiem, że ona testowała przepis Agnieszki (blog: Czarownica Ness). Zaglądam do Agnieszki, a tu niespodzianka, Aga napisała, że przepis na te pyszności pochodzi z bloga Zjem to 😊
I chyba na tym się zatrzymam ... bo, aż boję się szukać z jakiego źródła skorzystała właścicielka wspomnianego bloga "Zjem to" . 
Może przejdę do sedna czyli moich wrażeń po skosztowaniu tych pyszności. Tak, tak - pyszności! Do ubiegłego roku moim Nr 1 były chruściki na krupczatce. Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności! 



Składniki: 
  • 250 g serka mascarpone
  • 360 g mąki tortowej + 30 g do podsypywania podczas wałkowania 
  • 6 żółtek z dużych jajek 
  • 1 łyżka spirytusu (ja dałam czystą wódkę)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo: 1 litr oleju rzepakowego do smażenia (u mnie 4 kostki smalcu)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania: (cyt. oryginalny przepis) 



Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy odrobinę mąki. 
Podsypujac mąką rozwalkowujemy ciasto na prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim).
Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki. 
Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej kruche (podczas smażenia bardzo "puchną"). 
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmazeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Zimne posypujemy cukrem pudrem.





niedziela, 19 lutego 2017

MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU


Biała kiełbasa  idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze, 
ze względu na swój smak i aromat. 
Robię często roladki z mięsa indyczego z dodatkiem białej kiełbasy czy też roladki ze schabu z pysznym środkiem z białej kiełbasy. Tym razem moje kiełbaski otuliłam sałatą i plasterkami topionego sera, co dodatkowo wzbogacio smak dania. 
Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą 
dla klasycznych mielonych 🍴
U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋



Składniki:

  • kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek
  • kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej)
  • tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera
  • mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej


Wykonanie:


Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą  białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. 
Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Nastepnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180s na około 15 minut, aby dopiekły sie w środku. Równie dobrze, możemy podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍




piątek, 10 lutego 2017

PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE )

Pyszne. 
Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu. 
Proste do wykonania. 
W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. 
Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę. 




Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml jogurtu (ja miałam grecki, ale może być naturalny)
  • 100g roztopionego masła
  • 5 łyżek dobrego, ciemnego kakao
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego


Wykonanie: 


Masło roztopić. Lekko przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. 



środa, 1 lutego 2017

BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI

Te włoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤

Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. 

Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie, nie warto kupować. Pokuście się o zrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍





Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
  • odrobina aromatu migdałowego
  • szczypta soli
Do posmarowania:
  • 1 roztrzepane żółtko

Wykonanie: 

Połowę migdałów siekamy drobno nożem. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek dopieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny i nieposiekane migdały. Zagniatamy na jednolitą masę, a następnie formujemy wałek o średnicy 4 cm, który delikatnie spłaszczamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160st. Po upływie tego czasu ciasteczka obracamy na drugą stronę i dosuszamy kolejne 8 minut, przez co zyskują konsystencję naszych sucharków, tyle, że o niebo smaczniejszych. 
Przechowujemy w puszce bądź słoju nawet przez kilka tygodni.