czwartek, 10 listopada 2016

GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI


Jeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam. 
Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. 
Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej 
posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i 
nadaje mu delikatnego, kremowego smaku.
Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje 
z kaszą lub kopytkami 😍


Składniki:
  • 1,5 kg pręgi wołowej
  • 2  cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz 
  • olej
  • brązowe pieczarki

Wykonanie: 

Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.