wtorek, 5 lipca 2016

ZUPA NEAPOLITAŃSKA NA INDYKU

Pożywna i sycąca.
Kremowa i delikatna.
Śmietanowa... z dużą ilością posiekanej natki ... 
Pyszna po prostu.
Serowa zupa neapolitańska skradła moje serce ... 



Składniki: (na duży gar)
  • 2 skrzydła z indyka lub 1 szyja
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek bulwy selera
  • 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer)
  • 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie: 


Skrzydła myjemy, wkładamy do garnka zalewamy dużą ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i czosnek. Gotujemy kolejne 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem (ja gotuję zawsze makaron osobno).