poniedziałek, 20 czerwca 2016

PENNE ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I NUTĄ CZOSNKU

Proste, smaczne danie. 
Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe . 
Do tego ciągnący, dobry ser ... 
Pychota! 
Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie.




Składniki:
  • makaron penne
  • szpinak (u mnie 250 g mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g chudego boczku 
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość  chwilę  smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony na sicie szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący.