poniedziałek, 30 maja 2016

BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI

Prosta, pyszna babka jogurtowa. 
Wilgotna i długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę. 
U mnie wersja z borówkami :))
Zapraszam!



Składniki:

  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
  • 200g borówek

Wykonanie:

Staramy się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. 
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy umyte borówki, mieszamy delikatnie i wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).