czwartek, 5 maja 2016

GULASZ Z ANTRYKOTU Z NUTĄ WĘDZONEJ PAPRYKI

Antrykot (franc. entrecôte) czyli międzyżebrze, to część wołowiny - mięsień,      który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych, do dołu żeber. Zawiera niewielki fragment tłuszczu, który sprawia, że potrawa z niego wykonana jest pysznie soczysta.
Bardzo lubię gulasz z antrykotu. Ma pyszny smak,  szybko sie przygotowuje, a mięso po usmażeniu jest kruchuteńkie. Uwieńczeniem jest pyszny, ciemny sos, naturalnie zagęstrzony od sporej ilości cebuli i rozgotowanej papryki. A nuta wędzonej papryki jest tutaj ... przysłowiową wisienką na torcie 😍
                                   Gulasz podałam z ulubioną kaszą bulgur.




Składniki:
  • 1-1.5kg antrykotu wołowego
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • wędzona słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do smażenia


Wykonanie: 


Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 2h. 
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Partiamy obsmażamy mięso na dość mocnym ogniu ze wszystkich stron. Podsmażone kawałki odkładamy do garnka. Kiedy już wszystkie kawałki mięsa są podsmażone na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku.
 Gulasz jest gotowy kiedy mięso jest mięciutkie, a sos lekko gęsty.