Te brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy, że nie mogłam im sie oprzeć.
Upiekłam.
I powiem krótko.
Wyszły cuudowne!
Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ...
Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy!
Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne!
Polecam gorąco :-)
- 2 szkl mąki pszennej tortowej
- 3 czubate łyżki cukru
- 15g świeżych drożdży
- 2/3 szkl mleka
- 75g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
- cukier puder do posypania po upieczeniu
- nutella do nadzienia
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Formujemy brioszki w sposób pokazany na zdjęciach:
kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, nakładamy nutellę, zwijamy, i skręcamy dookoła.
Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 22 minuty. Po wyjęciu z piekarniak studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, nakładamy nutellę, zwijamy, i skręcamy dookoła.
Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 22 minuty. Po wyjęciu z piekarniak studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.