poniedziałek, 2 maja 2016

BRIOSZKI ZAKRĘCONE I BAARDZO SMACZNE

Te brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy, że nie mogłam im sie oprzeć.
Upiekłam.
I powiem krótko.
Wyszły cuudowne!
Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ...
Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! 
Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! 
Polecam gorąco :-)



Składniki: (na 11 średnich sztuk)


  • 2 szkl mąki pszennej tortowej 
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl mleka
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
  • nutella do nadzienia

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Formujemy brioszki w sposób pokazany na zdjęciach:  



kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, nakładamy nutellę,  zwijamy, i skręcamy dookoła.




Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 22 minuty. Po wyjęciu z piekarniak studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 







5 komentarzy:

  1. piekne i apetyczne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Są fantastyczne a nutellę uwielbiamy więc pewnie niedługo i ja się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz nutellę, to na pewno Ci zasmakują ;-)

      Usuń
  3. Helenko, a wytłumacz mi jeszcze proszę sposób zwijania: zaczynamy od strony z nutellą, czy od lewej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, zaczynamy zwijać ciasto w rulonik od prawej strony (czyli od strony z nałożoną nutellą), bo tak jest wygodniej :) Pozdrawiam :)

      Usuń