poniedziałek, 29 lutego 2016

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM

Proste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne 👌 
Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. 
Przekonałam Was? 😉



Składniki na ciasto:

  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 1.5 szkl. mąki krupczatki
  • 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego na kawałki
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Składniki na masę kokosową:

  • 5 białek
  • 200g wiórków kokosowych
  • 130 ml śmietany 18%
  • 8 płaskich łyżek cukru

W rondelku podgrzewamy śmietanę z 6 łyżkami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kaszy manny
  • dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód)

Wykonanie: 


Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Ciasto posypujemy kaszą manną. Następnie wykładamy nasze owoce, a na nie masę kokosową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzimy. 
Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie, więc łasuchom proponuję udekorować je lukrem :))