poniedzia艂ek, 29 lutego 2016

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM

Proste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne 馃憣 
Niezbyt s艂odkie (a takie w艂a艣nie lubi臋 najbardziej), z warstw膮 aromatycznych jag贸d (inne owoce sprawdzaj膮 si臋 r贸wnie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. 
Przekona艂am Was? 馃槈



Sk艂adniki na ciasto:

  • 1.5 szkl. m膮ki pszennej
  • 1.5 szkl. m膮ki krupczatki
  • 200g zimnego mas艂a (margaryny) pokrojonego na kawa艂ki
  • 5 偶贸艂tek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 艂y偶ka domowego cukru waniliowego 
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny

Sk艂adniki na mas臋 kokosow膮:

  • 5 bia艂ek
  • 200g wi贸rk贸w kokosowych
  • 130 ml 艣mietany 18%
  • 8 p艂askich 艂y偶ek cukru

W rondelku podgrzewamy 艣mietan臋 z 6 艂y偶kami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Bia艂ka ubijamy na sztywno z pozosta艂ymi 2 艂y偶kami cukru. Kiedy s膮 ju偶 ubite dodajemy po 艂y偶ce naszej masy kokosowej.

Dodatkowo:

  • 3 艂y偶ki kaszy manny
  • dowolne owoce (u mnie 300g mro偶onych jag贸d)

Wykonanie: 


Wszystkie sk艂adniki przewidziane na kruche ciasto wyk艂adamy na stolnic臋 (blat kuchenny) i wyrabiamy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Po dok艂adnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci : wi臋ksz膮 (ok. 2/3) i mniejsz膮 (ok. 1/3). Mniejsz膮 wk艂adamy do zamra偶alnika (艂atwiej b臋dzie nam zetrze膰 j膮 na tarce), a wi臋ksz膮 delikatnie rozwa艂kowujemy i przek艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. 
Ciasto posypujemy kasz膮 mann膮. Nast臋pnie wyk艂adamy nasze owoce, a na nie mas臋 kokosow膮. Na wierzch 艣cieramy na tarce o grubych oczkach pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta z zamra偶alnika.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzimy. 
Ciasto nie jest bardzo mocno s艂odkie, wi臋c 艂asuchom proponuj臋 udekorowa膰 je lukrem :))





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz