niedziela, 24 stycznia 2016

CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ... 
Babka cytrynowa. 
Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.  
Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :))


Składniki:


  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny 
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek 



  • Wykonanie: 



  • Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
  • Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona.
  • Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.