wtorek, 12 stycznia 2016

SEROWE MINI PĄCZUSIE (NA TWAROGU)

Szybsze w przygotowaniu od tych tradycyjnych na drożdżach, zawsze się udają, ze względu na to, że są niewielkich rozmiarów nie musimy smażyć ich długo ... malutkie,  mięciutkie, pyszniutkie  serowe pączusie :)
 Zapraszam :-)))



Składniki: (na ok. 45 szt)
  • 30 dkg twarogu
  • 50 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 4 kostki smalcu (do smażenia)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie: 

Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor.
Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku.
Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki.
Posypać cukrem pudrem i.... mmmm...mm.. eee... co tam dieta! 
Zjeść z apetytem! ;-)