poniedziałek, 25 kwietnia 2016

PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. 
Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. 
Wyszło lekko i pysznie :))




Składniki:

  • 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka)
  • 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • koperek
  • śmietana 18%
  • olej

Wykonanie: 


Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz