piątek, 29 kwietnia 2016

SURÓWKA Z PEKINKI - KOLEJNA ODSŁONA

Prosta i pyszna. 
Zrobiona z tego co "pod ręką" czyli dosłownie z 4 składników. 
Nie wymaga, ani dużo pracy, ani nakładów finansowych. 
Robię ją bardzo często do obiadu lub mięsa z grilla. 
Polecam bo jest pyszna!
Surówka z kapusty pekińskiej w kolejnej odsłonie :))



Składniki:


  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała puszka groszku (200g) najlepiej drobnego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek lub natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Wykonanie:


Pekinkę i ogórki kroimy (dowolnie). Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Groszek odcedzany z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, sól i cukier - wszystko do smaku, w ilości zależnej od tego jak lubimy. Wrzucamy posiekany koperek lub natkę. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.





środa, 27 kwietnia 2016

WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE


Domowe ciasteczka to taka "żelazna" rzecz, którą zawsze staram sie mieć w domu na tzw. "czarną godzinę :), kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego (oczywiście domowej roboty) do kawy, a czasu na zrobienie - brak. 
Przepis na te poniżej, pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie
Wprowadziłam jedynie do przepisu kilka swoich, małych modyfikacji (zmniejszyłam np. ilość proszku do pieczenia, bo ta w oryginale nie była dla mnie do przyjęcia)
Musicie koniecznie je upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? 
Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :) 
Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak.




Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek)
  • 220 g mąki
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 115 g cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 115 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%


Składniki na ciemne ciasto:

  • 230 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżeczek kakao
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 115 g cukru pudru
  • 115 g zimnego masła
  • 3 białka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej      

Wykonanie:

Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.



 Oba wałeczki łączymy  razem rolując je. 



Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko.Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce.





Oczywiście z dwukolorowego ciasta można formować dowolne kształty ciasteczek. Ja część mozaikowego ciasta rozwałkowałam i wycięłam kilkanaście ciasteczek foremką.






poniedziałek, 25 kwietnia 2016

PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. 
Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. 
Wyszło lekko i pysznie :))




Składniki:

  • 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka)
  • 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • koperek
  • śmietana 18%
  • olej

Wykonanie: 


Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. 













sobota, 16 kwietnia 2016

MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) 
Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. 
Zachęciłam Was? 



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka kakao


 Wykonanie: 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



wtorek, 12 kwietnia 2016

PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. 
Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. 
Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa 😊



Składniki:
  • ok 400 g mięsa mielonego
  • ok 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej/smalec do smażenia

Wykonanie: 


Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ewentualną wodę. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz, majeranek. W celu lepszego połączenia się masy dodajemy 1 łyżkę mąki. Wyrabiamy całość na gładką masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie, podłużne placuszki i smażymy na oleju/smalcu do zrumienienia z obu stron. Zjadamy gorące 😊




poniedziałek, 4 kwietnia 2016

SZYBKA SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

Bardzo lubię dodatek selera konserwowego w sałatkach, więc "pakuję go" wszędzie, gdzie jego smak pasuje do kompozycji. 
Tym razem słoik selera wykorzystałam do szybkościowej sałatki, której zrobienie ograniczymy do pokrojenia zaledwie kilku składników. 
Kocham takie expresowe sałatki, bo z reguły wciąż się spieszę, i mój czas przeznaczony na siedzenie w kuchni, jest zazwyczaj bardzo ograniczony. 
Gwarantuję Wam jednak, że sałatka mimo, że nie zawiera wielu składników jest pyszna! 



Składniki:
  • słoik selera konserwowego
  • 200 g chudej szynki (dowolnej: wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • majonez
  • koperek lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:  

Seler odsączamy z zalewy, pasma kroimy drobniej. Szynkę i ogórek kroimy na drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Dodajemy szczypiorek lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. 

Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.