poniedziałek, 28 grudnia 2015

KROKIETY Z MIĘSEM

Od czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami. 
Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety. 
Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad. 
Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem, a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem.



Składniki na ciasto naleśnikowe(na 10 dużych naleśników)

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka

Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor. 

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg mielonego mięsa ( u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 żabek czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo do panierowania:

  • 1-2 jajk
  • bułka tarta
olej do smażenia


Wykonanie:


Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut.