Od czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami.
Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety.
Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety.
Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad.
Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem, a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem.
Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. wody gazowanej
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- 4 całe jajka
Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolor.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mielonego mięsa ( u mnie łopatka)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 żabek czosnku
- majeranek
- tymianek
- sól
- słodka papryka
- pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo do panierowania:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut.
wyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńmam pytanko,czy cukier tam tez dodajemy do ciasta i ile?
Hania
Oczywiście,że do wytrawnych naleśników nie dodajemy cukru :)) Już poprawiłam. Jak dobrze, że ktoś jest bardziej spostrzegawczy ode mnie i wychwycił błąd. Dzięki Haniu :))
Usuńprzepis wypróbowany-z powodzeniem:-)polecam!
UsuńHania
Chyba jeszcze nigdy nie jadłam naleśników z mięsem mielonym!😊 Trafiłam na tego bloga niedawno, a widzę juz tu kopalnię świetnych pomysłów 😊
OdpowiedzUsuńMam nadzieję zatem na Twoje częste odwiedziny Ulko :)) Pozdrawiam!
Usuń