Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami.
U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... .
Przepisów na racuchy jest co nie miara.
U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie, racuchy drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni, racuszki z twarogiem, placuszki z bananami, placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać 😍
Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki.
Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- olej do smażenia
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).