piątek, 27 listopada 2015

BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. 
U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II  danie po "lżejszej" zupie ... . 
Przepisów na racuchy jest co nie miara. 
Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki. 
Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie. 
Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie! 




Składniki:
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • olej do smażenia


Wykonanie: 


Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz  mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).








4 komentarze:

  1. Takie piekne i puszyste,zrobie,zrobie!!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre racuchy, synek zajadał się. Ciasto ogólnie gęste i ciężkie, racuchy ciężkie ale dobre - nie wiem czy tak powinno być.. Tak na marginesie to w spisie produktów nie ma ilości cukru waniliowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ... faktycznie, cukier umknął, już uzupełniam przepis:) Dzięki za spostrzegawczość. Co do ciężkości, to jak nazwa wskazuje "biszkoptowe" czyli raczej lekkie i puszyste (takie przynajmniej wyszły moje). Cieszę się, że synkowi smakowały :)

      Usuń