wtorek, 24 listopada 2015

PYSZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PEKINKĄ

Pożywna - bo zawiera mięso, lekka - za sprawą poszatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy. 
Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo czasu, co jest dodatkową zaletą. 


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • kilka konserwowych pieczarek
  • 3 ugotowane jajka
  • mała (200g) puszka kukurydzy
  • mała kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majonez
  • szczypiorek
  • olej


Wykonanie:


Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe i pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy filet z kurczaka. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1h.