Pożywna - bo zawiera mięso, lekka - za sprawą poszatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy.
Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo czasu, co jest dodatkową zaletą.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- kilka konserwowych pieczarek
- 3 ugotowane jajka
- mała (200g) puszka kukurydzy
- mała kapusta pekińska
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majonez
- szczypiorek
- olej
Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe i pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy filet z kurczaka. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1h.
Super! Właśnie się zastanawiałam nad jakąś sałatką na sobotę. Ta będzie jak znalazł:) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńmsaga
O widzisz Helenko. Zostało mi dość tak kapusty pekińskiej po gołąbkach i będzie w sobotę sałatka. Dziękuję Kochana za pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam duszko :)
No to zgrany z nas team Danusiu :)) Nic się u nas nie zmarnuje he he :))Pozdrowionka
UsuńHelenko, zrobiłam dzisiaj Twoją sałatkę - po prostu pyszna , jak napisałaś. Bardzo dziękuję za inspirację i polecam Twoim czytelnikom, a może i nowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
czym mozna zastapic pieczarki
OdpowiedzUsuńPomiń je :))
UsuńSałateczka wygląda bardzo, bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMy zapraszamy do siebie w okolice Warszawy!
bardzo dobra ta sałatka, i faktycznie zajmuje dość mało czasu:) POZDRAWIAM 😄
OdpowiedzUsuń